2009. február 11., szerda

A hétvége vegán szemmel

Péntek:


A Trófeában. Nagy kíváncsisággal mentünk a pluthoz. Kellemes meglepetés ért minket. Nyers zöldségekkel teletömött tányérokkal tértünk vissza az asztalunkhoz. Görögsali, vegyes sali, csak úgy felkarikázott répa, kukorica, öntetek, magok. Bár a magoknak egy nagy hátránya volt: mind pirítva volt. Anyukám odáig volt értük, de mi tudjunk hogy az úgy már nem az igaz. Sushik között is volt olyan, ami nem hallal volt elkészítve. Nekem ez volt a gyengém. A levesek között nem találtam megfelelőt, amit kicsit sajnáltam. A desszertekre nekem már nem maradt kapacitásom. A gyümölcsfélékböl szemezgettem, de valahogy túl szépeg voltak. Olivérnek az egyik levesből vélogattam zöldségekeet, de nem meglepő módon a banánt favorizálta, meg a pászkát Errüll jut eszembe, hogy a kenyérfelhozatal elég fura volt: a küvetkezükből lehetett válogatni: fehérkenyér, pűszka, és valami extrudált kenyér szerűség, ami finom volt, de a barnakenyeret nagyon hiányoltam. Öröltem volna ha grilleztetni nem csak húsokat lehetett volna, hanem esetle züldségeket is. (de ez már csak a telhetetlenségem)


Szombat:


Bonyhádon a Ritting Hotelban ünnepeltük a házassági évforudlót. Nagybbátyám szervezett mindent. Egy-kát héttel elütte felhívott, hogy akkor mi mit is eszünk, és mit nem, hogy intézni tudja nekünk is a kajákat. Ez már eleve nagyon jól esett. Leveszt nem kaptunk külön, de az erülevesben rengeteg zölsdéget tálaltak, a hóst pedig külön szervírozták. A húshoz hoztak fokhagymás ás paradicsomos mártásokat. Nem túl illedelmes módön üsszekunyeráltam mindenhonnan a züldségeket, és azzal faltam az önteteket. A fokhagymás tejszínes volt, abból igyekeztem kevesebbet enni, de ellenálhatatlan volt. Az igaz meglepetés a főfogás volt. Fantasztikus pároltzüldségtálat kaptunk, barnarizzsel!!!. Utóbb tudtam meg, hogy komoly előzménxe volt ennek a finomságnak. Előszór csőben sült különlegességet álmodott meg a szakács, mikor nagybátyámtól megtudta, hogy tejtermékt sem eszünk. Ezt a rántott züldségek ötlete követte, amit az ütött, hogy olajban sültet sem eszünk. Ekkor már sajnált minket a szakács, de így utólag is azt kell mondanom, hogy le a kalappal, fantasztiusan oldotta meg a kihívást.


Vasárnap:


Nagymamámnáé ebédeltünk, aki nagy lelkesedéssel, de aggodalommal várt minket. Meglepetés volt mit főzött nekünk. Töltöttkáposzát készített, szójahranulátumbül. Naggggyon fincsi lett. Én is felveszem a repertoáromba, mert kár kihagyni. Köszönjük szépen Neki itt is.


Ez a hétvége bebizonyította nekem, hogy menynire igyekszik mindenki kiszolgálni ami nem egyszrűen átlátlható igényeinket, és ez nagyon, nagyon jól esett. Emellett a cukkolás, poénkodás már fel se tűnik. Köszönjük szépen minden közreműködőnek.



13 megjegyzés:

Gabi írta...

A Trofeaban mi is ezt szeretjuk - nemcsak a veganok, vegetarianusok talaljak meg a maguket, hanem pl a cukorbetegek is, mint ferjem. Jaj, olvastam, hogy nagy sushi-rajongo vagy :) En is! Az egyik nagy kedvencem! Most mar egyre tobb helyen van Mo.-n is, es orommel latom, hogy a Trofeaban is kezdik felkapni!

Unknown írta...

Még van mit fejlődniük:)
Hatalmasak, és sok a rizs:) de nekem ez is megfelel:P

Vick írta...

Mindenki ennyire vegetáriánus nálatok??? Sosem vágytok egy jó rántott húsra, vagy grillezett csirkemellre? Vagy ilyet bunkóság kérdezni?

Unknown írta...

Miért lenne bunkóság:D
Volt amikor még vágytunk, Gergőm még nálam is kevésbé, de nekem voltak nehéz időszakaim, de tudom hogy miért csinálom, és elég szarul vagyok most már ha húst eszem, akár véletlenül, mert nem tudtam hogy van benne. sokkal kipihentebbek, egészségesebbek vagyunk azóta, szóval megéri, és már nem is hiányzik, remek kajákat fedeztünk fel azóta.Érdekes, de egyéltalán nem kívántam amikor a többiek ott ették a husit, én meg ettem a kis zöldségeimet:D

Vick írta...

Miért csinálod Ildi? És ha nem viszel be a szervezetedbe sem tejtermékeket, sem húst, hogy jutsz elég proteinhez? Az izmoknak szüksége van rá, nemde?

Unknown írta...

Vallási, egészségügyi, és környezetvédelmi okokból csinálom. Az étrendünk változása nem csak az állati eredetű mellőzéséből áll, sok egyéb szempontot követek még, hogy teljes értékű étrendet biztosítsak a családnak, és magamnak. Ha a fotóinkat megnézed, sem a pici sem mi nem tűnünk betegesnek, gyengének, stb. Mindent beviszünk, amit kell.

Gabi írta...

Viki - növényi eredetű protein is létezik, az összes hüvelyes zöldségben (bab, borsó,lencse, stb.) illetve van a tofu (amit én személy szerint nem szeretek),ami szintúgy erre van kitalálva. Azt aláirom, hogy a fehérje bevitel hihetetlen fontos, de megoldható. Vegetáriánusnak picit könnyebb, mert eszik tejtermékeket, de a vegánok is megoldják. Amikor vegetáriánus lettem először, itt rontottam el - nem vittem be elég fehérjét. Most erre már odafigyelek jobban, habár még mindig eszek húst kb. hetente, kéthetente egyszer...
Szerintem amúgy nem bunkóság ilyenről érdeklődni, sőt! Ildi is biztos szivesen megosztja a tapasztalatait :)

Vick írta...

Azt kell, hogy mondjam, én amúgy is bajban lennék, ha vegán lennék, vagy vegetáriánus (eddig az előbbit nem is ismertem:D), hiszen a zöldségek közül nagyon keveset eszem meg, (paradicsom, ubi, sali, cékla, burognya, ilyesmik), ezért nem tudnék ilyenekkel táplálkozni. A vallási okokat abszolút nem értem, iszen egy a vallásunk, én mégis eszem húst (kivéve böjt, nyilván). A környezetvédelmit úgy értelmezném, hogy talán kevesebb állatot vágnak le...Az egészségügyit nehezen tudom feldolgozni. Nem tudtam, hogy a borsó, lencse és társai tartlamznak ilyen fontos dolgokat is. Ezért mindenképp köszi Gabi. Másképp álluk majd hozzájuk.
Abszolút nem tűntök betegesnek, sem Ti, sem a gyerkőc, és Gabiék sem. (mondjuk nem is tudtam, hogy Ti sem esztek húst:D) Félreértések elkerülése végett, nem veszekedni szeretnék, vagy vitázni, csak megérteni, hogy miért jó, az amit csináltok, én elmondom miért jó húst enni: mert nagyon finom, és nem tudok olyan zöldséget mondani, vagy zöldségből készült ételt, ami helyettesítene egy bélszínt félig átsütve...:D

Unknown írta...

Szia Viki!
Kkor kicsit, de tényleg röviden kifejtem, hogy melyik indok hogyan is néz ki pontosabban.
Vallási: A teremtés könyvét olvasva megtalálod, hogy mit szánt evésre akkor az Isten. Később vannak engedmények, de a lényeg számomra ott van.
Környezet védelem: a szarvasmarha, rengeteg metánt termel. Pl, főleg a tejért tartott állatoknál mérvadó ez, mert a többi alig él pár hónapot. Ami viszont alig él, az tele van nyomva táppal, olyan anyagokkal, amiktől jobban hízik, és ezek az anyagok utána annak a szervezetébe kerülnek, aki megeszi őket. A tartásukról már nem is teszek említést, talán csak még arról, hogy ha emberek ennék meg azt a gabonát, amit ezek az állatok megesznek, az éhezés egészen más szinten lenne. Mi mindenféle gabonát fogyasztunk, és árpát nehéz kapni nagyom, és korlátoltabb eladó közli, hogy a az disznókaja... pedig hát... nagyon nagyon finom dolog az.
Egészségügy: elsőként a már fenn is említett táplálás, a rengeteg antibiotikum és gyógyszer miatt eleve nem túl vonzó számomra a nagyüzemi hús. A kistermelői valamivel jobb, meg mozoghatnak az állatok. De mint hús, már eleve magas telített zsírsavakban, nem tartalmaz élelmi rostot, az emésztése rengeteg energiát követel szervezetünktől. Ráadásul általában keverve esszük egyéb gyorsabban emészthető dolgokkal, ami így a gyomorban, és a belekben egyaránt nem kívánatos folyamatokat indít be.
A tej és tojás kicsit más lapra tartozik, abba most nem megyek bele, de mi pl először az utóbbiakat hagytuk el, ami ritka.
A félig átsült bélszín számomra sose volt vonzó:D, de ez persze én vagyok. Az pedig, hogy nem szereted a zöldségek többségét, az szerintem csak addig tartana, amíg nem kóstolod egyszer meg a főztömet. Persze ez valahol beképzeltségnek hangzik, de ha a húst pl fűszerek nélkül kéne megenned, szerintem neked sem tetszene annyira. A fűszerek többsége(jó esetben:D)növényi alapanyagból vannak.
Sokat tanultam az ízekről, zöldségekről mióta így eszünk, és sok sok meglepetés ért!csak ajánlani tudom mindenkinek.

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Kedves Szilda, mindig félelemmel vegyes ámulattal viseltetek azon az emberek iránt akik hisznek abban, hogyha bizonyos a többségi társadalom által elfogadott, bevett szokásokat elhagyak, akkor attól boldogabb vagy egésségesebb életet fognak élni. A legtöbb embernél ez a fejlődés egy bizonyos fázisában fellépő frusztrációra vezethető vissza, leginkább az elismerés hiányára. Természetes igény, hogy az embernek szüksége van figyelemre, sikerélményre, hogy érezze, hogy van valami amiben különbözik a többiektől amibe jó, esetenként jobb mint a többiek, hiszen ebből származnak sikerélményeink (pl sport). Viszont soha nem tudtam egyet érteni azzal, hogy valaki azáltal próbál meg több, vagy jobb lenni és ezzel a többiek figyelmét magára vonni, hogy bizonyos dolgokat (pl állati fehérje) telejesen elutasít, elzárkózik előlük. Ez valahol saját emberi lényünk "megerőszakolása", hiszen az emberi természet része h meg akarja ismerni az őt körülvevő világot: leszakítottuk a tudás almáját,ez az ami megkülönböztet az állatoktól. Nem hiszek benne hogy a húsevés egésséges vagy egésségtelen, abban sem h a zöldségevés az vagy a gyümölcsevés vagy akár a fotoszintetizálás. Mint az élet minden területén a táplálkozásban is meg kell találni az egyensúlyt. remélem majd sikerül neked is. És itt elsősorban nem a táplálkozásról van szó hanem arról a lelki frusztrációról aminek a vegánizmus csak egy tünete.

Névtelen írta...

Metszőfogra mi a magyarázat? Magokhoz kell? Majd 20 év múlva jelentkeznek a tünetek.

A blogolást abba ne hagyd, kellemes perceket szereztél nekem.

Unknown írta...

Szia Névtelen! Nem tudom olvastad e a többi hozzászólást, ott elég részletesen kifejtettem az okokat.
A metszőfogakról meg két gondolatom van:
1.nyers hús tépésére szolgál(inséges időkben)
2. ha annyi százalékban ennénk húst ahány százalékát a metszőfog kiteszi a fogazatunknak, az nagyon rendben lenne.
Örülök ha jól érzed magad a blogon. Az egyensúlyt mi így találtuk meg, és nem fiszráció áll a háttérben,(ez a társadalomból való kilógásunk tortáján már csak a hab volt:))

Sobre a Felicidade

About This Blog

Szilda életmódalakulása 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP