2009. május 26., kedd

Hordozás a médiában 1.

Új rovatot nyitok a blogomon. Kicsi fiamat születése óta hordozom, a mai napig is. Babakocsiban nagyon keveset ült, telán egy kicsit túlságosan is elvé vált a babakocsitlanság, ami ellen most küzdök.. de ez más kérdés. A Hordozás a médiában cím a Mamami fórum egyik topikjának címe, amit nagyon szeretek, és rájöttem, arra gondoltam, hogy egy ilyen témát a blogomba is beillesztek, mert az életmódunk lelki egészség részéhez nagyon szorosan hozzátartozik a hordozás.
Az első egy nagyon pozitív anyag, a Képmás magazin májuszi számának 16-17. oldalán találjató.
ANYA A VILÁG

"Vannak még helyek a Földön, a hol az anyák a gyerekek eredeti szükségleteit követik. Azokat az igényeket, amelyeket a csecsemő születésekor magával hoz. Az újszülöttet sosem hagyják egyedül akár alszik, akár ébren van és akkor sem, amikor sír. A gyermeket mindenhova magukkal viszik, oda, ahol az élet zajlik. És folyamatosan karban, hordozóeszközben tartják, magukhoz ölelik. A csecsemő érzi, hogy minden rendben van, hogy szívesen látott vendég a családban. A baba, majd később a kisgyermek is az édesanyával, vagy édesapával, nagymamával, testvérre van nappal, éjjel pedig az anya mellett alszik. Rácsos ágy, külön szoba, járóka, babakocsi nem létezik. Ők fejlődő országokban élnek...

4 megjegyzés:

Marcsi írta...

Jó téma, örömmel látom! Mondjuk mi sokat kocsiztunk Botival, de a mai napig rajong a kendőkért :)
Marcsi

Gabi írta...

Mi is hordozzuk a kicsit, csak akkor van babakocsiban, ha a nagyijával megy sétálni - ő nem sokáig birná a majdnem 9 kilós gyereket...

A fejlődő országokban nincsen tényleg sok minden, amit a fejlett "nyugat" alapvetőnek tart - lásd ahogy irják is, kiságy, külön szoba, stb. Viszont ahogy nekünk megvan a lehetőségünk magunk eldönteni, mi a legjobb a gyermekünknek, a családunknak és magunknak, igy a fejlődő országokban élők ezt már nem igazán mondhatják el. A szimbiózis és szoros együttélés kötelező, ha tetszik nekik, ha nem. Mást nem is ismernek.
Viszont az életvitel is más... Én annak ellenére, hogy magam is szeretem közel tudni a gyermekeimet, hálás vagyok azért, hogy megvan a lehetőségem félrevonulni, ha úgy esik jól. Nem tudom, akkor is igy lenne-e minden a fejlődő országokban, ha a mi lehetőségeink elérhetőek lennének számukra is. Szeretném hinni, hogy igen, de erősen kételkedek ebben.

Nem akarok OFF-olni, de pl. a fejlődő országokban volt arról szó, hogy pl. az éhezés mellett mennyire elutasitott a szoptatás. Pedig az is ösztönös, és elvileg egy nagyon is adott mód lenne arra, hogy csökkentsék a csecsemőhalálozást. Mégsem szoptatnak rengetegen, mert nem "divat".

A téma jó - várom a további cikkeket :))

Gabi írta...

Szia Ildi,

Linkelek egy pályázatot neked, hátha érdekel, és ha van valaki, akit szerinted érdekelne a dolog, légyszi küldd tovább :)

http://versekesdalok.freeblog.hu/archives/2009/04/28/Palyazat/

beo írta...

megtaláltalak mamami-n, az lehetséges? :)

Sobre a Felicidade

About This Blog

Szilda életmódalakulása 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP