2009. április 26., vasárnap

Hová lettem már megint?

A magyrázat kisfiam új napirendjével indul. 8 körül kelünk, reggeli, és a drága gyermek már követeli is hogy induljunk a kertbe. Egészen fél tizenkettőig kinn vagyunk, amikor jövünk be ebédelni. Délutáni alvás neki, nekem meg egy kis idő a házimunka elkezdésére. Másfél óra alvás után ébred a ded, egy kis banánfalás után már futunk is megint a kertbe. Kb. este hétig kinn is vagyunk, akkor vacsi, fürdés, alvás. Nekem meg egy kis pihi, meg sopánkodás, hogy a lakásban megint nem haladtam semmit.
A jóhír az, hogy a kert mesésen fejlődik. Virágládák az ablakban, palánták kezdenek előbújni a ládákban. A múlt héten elkészített első ágyásban szépen fejlődik minden. Amik átültetéssel kerültek oda: 1. negyed:majoranna, oregánóből kétféle, almamenta, fodormente, borsmenta, citromfű; 2. negyed: ehinácia, metélőhagma; 3. negyed: orvosi zsálya, tárkony, és valami amiről sajna nem tudom hogy mi, ja meg fekete, vagy fehér nadálytő, már ebbe is belekeveredtem...van még mit tanulnom. 4. negyed: kakukkfű, csombord(bár lehet hogy ez is valami más, ami nagyon hasonló) és körry.
Az elmúlt héten sok sok egyéb különlegesség került még az ágyásba mag formájában, amik remélem ki fognak kelni, pl metélő fokhagyma, koriander, két féle bazsalikom, pemetefű, zsázsa, még egy kis kakukkfű, mert elég csoffadt a tavaji bokrunk, rozmaring, és tuti van más is, majd holnap összeírom. Nagyon vágynék még babérra, de azt sajnos nem találok sehol. Szombaton a biopiacon vettem ananázszsályát, aminek döbbenetes ananászillata van, meg egy kicsike rozmaringot(ebből látszik mennyire bízom a magokban:D), kakukkfűből is szereztem egy tövet, hogy tutira menjek, és a koriandenek, meg a bazsalikomnak sem tudtam ellenállni. Ja, majndem elfelejtettem a nagylevelű zsályát említeni. Szóval az ágyás dugig van, és a zsázsa már mutatja hogy a mag életképes volt.
Elkészült a második köröcskénk is amiről azért nem mutatok képet, mert még semmi nem látszik, hisz oda magokat vetettem. A kör közepén a tervek szerint minden negyedből két tő futóbab fog az égnek törni. 1. negyed: biopiacon beszerzett 30 karfiolpalánta lett szétültetve, illetve két lugasparadicsom palánta. Második negyed lett a salátáké, madársaláta, endívia és fejessaláta. 3. negyed a gyökérzöldségeké: sonkahagyma, fehérrépa, cékla, sárgarépa. 4. negyed egy kicsit vegyes lett, de kompromisszumokat kellett kössek. Lesz reményeim szerint 5 tő halványítózeller, kétféle retek és rukkola.
Ma délután elkészült a 3. ágyás, amit holnap fogok beültetni. Zöldségeken kívül virágok is kerülnek a kertbe. Némelyik csak a szépsége miatt, de a nagy kedvence, a büdöske még hasznos is, mert távol tarja a kártevőket, így minden ágyás köré ültettünk 8-12 tövet. Mivel máshol is szeretném majd díszíteni vele kertet ha a többi fontosabb dolgot elrendeztem, magot is szórtam és már ki is keltek, aminek nagyon örültem, pedig 7-14 nap van írva csirázásidőnek, és csak 5 napja vetettem őket. Bezzeg a paprika meg a paradicsom még csak most sarjadozik. Ígérem amint lesz értelme fotókkal is jövök, addig meg ha van egy kis szabad gondolatototok, szorítsatok nekem, hogy legyen sikerélményünk is ennyi munka után.
Ja elfelejtetetm az egy négyeztméteres krumpliföldünket említeni, amit körbeültettem 12 tő bokorborsóval.

Nincsenek megjegyzések:

Sobre a Felicidade

About This Blog

Szilda életmódalakulása 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP