2010. október 9., szombat

Szívek forradalma

Nem kell egyet érteni, nem kell megérteni, de JOGOT KELL ADNI. Arra, hogy egészséges, döntésképes felnőtt családok eldöntsék, hogy születendő családtagjukat hol szeretnék világrahozni.
Emellett JOGOT kell adni arra is, hogy képzett segítséget kérhessen emellé a folyamat mellé, amit nem kell ugyan levezetni, mert egy természetes és megállíthatatlanul lezajló folyamat. Szükség lehet azonban a kísérésére, lelik, testi szinten egyaránt.
Ha azt a kíséretet valaki vállalja, ma Magyarországon törvénysértést követ el. Emiatt a családok sem tudnak élni azzal a jogukkal, ami papíron van Nekik.
Lehet e törvényi paragrafust találni arra, hogy Geréb Ági jogsértést követett el? Lehet. Előzetesbe lehet ezért tenni? Igen, meg is tették.
Azt mondani, hogy hálapénzt fogadott el? NEM!
Azt mondani, hogy Ági gondatlanul veszélyeztet bárkit? NEM! Nem tudok még egy olyan szakembert, aki gondosabban informálna egy kismamát arról, mi történik majd vele szülés közben, hogyan viszonyuljon magához, a babához születés alatt, és után. Nem találkoztam olyan orvossal, aki lelki támasza is lett volna egy kismamának a várandósság alatt, előtt, után.(és itt is nyomatékostom, hogy lehet hogy van, de még nem találkoztam vele)
Számomra mindezekre szükség van ahhoz, hogy biztonságban, önbizalommal álljak a szüléshet. Ehhez persze jogom van, de ha élek vele, bajba sodrom a segítőmet, akinek kimondhatatlanul sokat köszönhetek. Ezzel a kettős érzéssel nem vagyok egyedül. Szeretnénk élni a törvények által adott jogunkkal.
Nem kell hogy mindenki bizalmat szavazzon ugyanannak az orvosnak. Én sem tudnám megtenni affelé az orvos felé, akivel nagyfiamat szültem, de még csak be sem pereltem, eszembe sem jutott, és rossz hírét sem keltem. Ha más bízik benne, és biztonságban érzi magát mellette, akkor mellette fog a legkisebb komplikációval szülni.
Én Ágiban, és az Őt körülvevőkben bízom. Sokan mondják erre azt, hogy őrült vagyok. És egy gyerekgyilkosra bíznám magamat, és a családomat, és erre ne várjam hogy bárki is jogot adjon. Ági gyerekgyikossága hazugság. Voltak veszteséggel zárt szülések a kísérete mellet. Kérdés amúgy, hogy van e olyan szülész, akinél még soha? Persze sok "ha így vagy úgy lett volna" merülhet fel. Olvassuk el a konkrét eseteket, és gondolkozzunk el rajta, hogy mik a válaszok... szerintem felesleges... mert azon sem gondolkozunk el, amikor korházban történi ilyen, mi lett volna otthon, pl oxitocin, epidurál nélkül... Még a saját esetem kapcsán sem gondokozom inkább el rajta. Akkor az volt...

Ági nemzetközileg elismert szakember, akitől elvették a jogot hivatásának gyakorlására. Ha azonban valakinek tényleg hivatása van, és elhivatott, ennek a gyakorlása nem tud egy bírói döntésen múlni. A tudása megmarad, és azok is akik CSAK benne bíznak, ami egy ilyen intimitást igénylő hivatás esetén nem felróható a nőknek..

Megnézhetjük azt a "sok" problémás esetet, de ne felejtsük el, hogy a sikertörténeteket nem mondják be a tvben.  Az nem hír, hogy egy anyuka ma délután 3kor, 12 órás eufórikus vajúdás után otthonában adott életet egészséges kisfiának. A szülést kísérő szakember, X. Y. utána távozott, maga után hagyva a boldog új családot.
Pedig ez történik, az esetek többségében. Fáj amikor nem? IGEN! Törekedni kell, hogy minnél kevesebb ilyen legyen? IGEN! DE akárhol szülünk, a lehetősége annak, hogy valaki sérül, nem csökkenthető nullára, és ennek mértéke első sorban nem a helyszíntől, felszereltségétől függ, az esetek 80%-ban.
Nem szeretnék statisztiákba bonyolodni. Felesleges.
Számomra ez az eset
  • megmutatja, hogy az élet mennyire nem törvények közé szorítható...
  • megmutatja, hogy milyen hatása van a médiának(nem újdonság)
  • megmutatja, mennyi múlik egy egy szóválasztáson
  • megmutatja, milyen könnyen ítélünk felszinesen, fél-,vagy elferdített információk alapján
  • és végül rámutat arra, hogy fel kell emeljem a hangom, akkor is ha halk, akkois ha nem tökéletes és nem feddhetetlen, akkoris, ha támadni fognak érte, mert ez egy jó és fontos ügy, még akkor is ha kevesen vagyunk...

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem azzal van a gond, hogyha valaki nyugodtabb környezetben, a családja társaságában, a számára legkényelmesebb helyzetben, körülmények között stb. szeretné világra hozni a gyermekét. Meg vannak erre már manapság a lehetőségek úgy, hogy mégis szakemberek vesznek körül.
Hanem az, amikor valaki felelőtlenül az otthonszülést választja, szakember jelenléte nélkül és mikor komplikációk lépnek fel, akkor már rohannának a kórházba, csak mire odaérnek, már késő. Addigra az anya és/vagy a gyermek maradandó károsodást szenvedett pl. fogyatékossággal élhet egész életében az a gyerek vagy épp belehal valamelyikük. Gondolom ha a te kisbabád kerül veszélybe, te sem így gondolkoznál...

Névtelen írta...

Egyetértek!

Névtelen írta...

Rendszeresen félreértitek az otthonszülés lényegét, kedves kommentezők.
Nem a színes függöny meg a megszokott ágy miatt szülünk otthon. Hanem millió más SOKKAL LÉNYEGESEBB ok miatt. A kórházi alárendelt, kiszolgáltatott helyzet miatt, a bekövesedett rutin miatt, amiatt, hogy olyan beavatkozásokoat kénytelen elszenvedni a baba és az anya, amiket nem kellene. ha nem siettetnék oxitocinnal és burokrepesztéssel a dolgot, akkor lényegesen kisebb számú komlikáció lépne fel.

Névtelen írta...

Te hol olvastál itt színes függönyről meg egyébről amit emlegetsz, bármilyen kommentben is? Senki sem arról beszél itt. Kár hogy el se jut az agyadig. Te szüljél nyugodtan olyan nőnél továbbra is, akit elmeorvosi vizsgálat alá vesznek.

Unknown írta...

Ha ma elmeorvost hívnak egy orvoshoz azért, mert hisz a szülő nőben, hisz a szülés erejében, akkor igen, én nála szeretnék szülni... Mert az elmebeteg világban a tisztaelméjűt nézik őrültnek...Mert HISZ, és az olyan "fura"... Pedig az orvos tud...Tudja hogyan varraja meg a gátat, amit vágott, tudja hogyan melegítse az újszülöttet, akit elvett az anyjától, ezért nem tudja melegíteni... aki tudja hogy érjen haza amikorra szeretne, akkor is, ha a szülés még nem érne természetes medrében véget addigra...
Köszönöm a tudás ezen része helyett a hitet választom...

Tímea írta...

Kedves Névtelen! Én szültem kórházban és itthon is. Akik a szülés közben hirtelen fellépő komplikációkról beszélnek, sokszor nem tudnak róla, észre sem veszik, vagy nem akarják elfogadni, hogy épp az orvos okozta azt a bajt, sodorta veszélybe a gyermekét a felesleges beavatkozásokkal, aztán boldogon jelenti, hogy megmentette a gyermek életét. Nekem megrázó volt Sheila Kitzinger könyve: A szülés árnyékában. Sok mindent megértettem belőle, érdemes elolvasni. A tervezett otthonszülés nem szakemberek nélkül zajlik. Mindenhol elfogadott Európában. Jó lenne már nekünk is elérkezni oda. Nem a külsőségekről van szó, hanem a szemléletről. Hiába rendeznek be alternatív szülőszobákat a kórházakban, ha a fejekben semmi nem változik. Én szülési tervvel érkeztem a kórházba, de azt elfelejtettem beleírni, hogy a méhszáj kézzel való tágítását nem szeretném (nagyon régen tiltott beavatkozás, mégis rendszeresen megcsinálják), így ez is megtörtént, és ez maradandó sérülés. Ha szabályoznák az otthonszülést, kialakulna egy születésház-hálózat, akkor mindenkinek választható alternatíva lehetne, mert az ilyen intézmények kórházhoz megfelelő távolságban szoktak létrejönni, épp azért, hogy aki távolabb lakik, neki is elérhető legyen ez a lehetőség. Az hogy a bíró elmeorvosi vizsgálatot kért, nem Ágit minősíti, hanem őt. És egyetértek Szildával: én is vele szülnék továbbra is. Szép napot! Tímea

Névtelen írta...

Nem értek egyet a mai otthonszüléssel. DE: azért nem biztonságos, mert nem engedik, hogy az legyen. Nyugaton működő rendszerek vannak, mégsem halnak meg az anyák és a gyerekek szülés közben. Én császáros baba voltam, sok terhesség alatti komplikáció miatt - máig biztos, hogy jogosan. Utána mégis megszülethetett a testvérem 24! órás vajúdás alatt. Ma erről alig álmodhatnak olyan mamák, akik valamiért császármetszéssel szültek.
És egy kérdés: miért férfiak fektetnek a hátukra nőket, hogy szüljenek, és miért vágnak itt-ott, hogy megszülessen a baba?
Két kérdés:
- próbáltak-e már háton fekve
székletet üríteni?
- csak a biztonság kedvéért ne ejtsünk egy kis vágást a péniszük bőrén, hogy biztosan elférjen a bőrben merev állapotban is?

Na azt hiszem ezért szülnek otthon a nők. És bár én nem merném vállalni, pontosan értem, hogy miért nem akarnak kórházba menni.

Névtelen írta...

Én csak azt nem értem, hogyha ennyire fantasztikus minden az otthonszülésben és ennyire profi a nő, akkor miért tartóztatják le x alkalommal már és hogy halhatott meg a kezei között baba vagy épp miért kerülhetett életveszélybe?
Nekem az nem tetszik a hozzáállásban, hogy bezzeg ha valami történik közben, akkor utána tényleg futnának a kórházba az érintettek. Akkor már jó a kórház és az ottani beavatkozások?...

Unknown írta...

A kórház azért van, hogy ha valakinek baja van oda mehessen Ha megsérül, vagy ha netán szülés közben komplikációk lépnek fel. A szülés nem betegség, a szülés egy természetes élettani folyamat.
Mindazonáltal nem vagyunk gépek, így sajnos előfordulhatnak komplikációk.
Ha valakinek agyvérzése lesz mentőt hív, de nem ülsz egész életedben a kórházban, hogy ha agyvérzésed lenne ott legyen az orvos.

Én inkább azt kérdezném, hogy miért
halnak meg babák kórházban, ha az olyan szuper és biztonságos hely?

Én Svájcban élek. Itt teljesen egyenrangú az otthonszülés, a kórházi szüléssel. Olyannyira, hogy a kiamamáknak kiadott tájékoztató füzetben szépen leírják melyik választás során mi történik. Ja és ott is bába van, nincs rohammentő a ház előtt, és ha valami gond van simán bemennek a kórházba és kész.
Itt senki nem gondolja, hogy az otthonszülők felelőtlenek és a bábák gyerekgyilkosok.

Nem lehet, hogy azért gondolják a magyarok mégis így, mert ezt hitették el az emberekkel?

Ja és még egy gondoltat. Ne felejtsék el a magyar nők, hogy az apás szülések elterjedését Geréb Ágnes doktornőnel köszönheti. Ha jól tudom őt 20 évvel ezelőtt elbocsájtották állásából, mert beengedte a szülőszobába az apákat.
Ma a teljesen természetes.
Remélem nem kell 20 évnek eltelnie, hogy az otthonszülés is az legyen.

Erika írta...

Én voltam a tegnap esti hozzászóló. (21.02), csak a nevemet lehagytam, bocsánat.

Hogy miért verik bilincsbe szerencsétlen nőt? Hát ez nagyon jó kérdés. Elég megalázó és vérlázító.

Hány orvost láttál már bilincsben elmenni egy szülészetről, mert meghalt egy gyermek vagy egy anya a szüléskor?

Vajon ha nem fizetne senki "hálapénzt" a szülészének, akkor is ennyire fel lennének háborodva azon, ha nem ők "vezethetnék le" a szülést? Ha már "kell" érte fizetni, akkor miért magasabb a császármetszés "tarifája"? Nem azt vállalja a fogadott orvos, hogy ha kell - de nem ha akar - segít? A több pénz biztosan nem teszi érdekeltté abban, hogy mégis siettesse a kismamát és a végén esetleg császármetszés legyen belőle? (Van ebben a gondolatban rosszindulat is, de a túloldaliakban is megvan ez.)
Kicsit sarkítva olyan butaság a "kórházban szülni kötelező" gondolat, mintha valakit azért ítélnénk el, mert nem megy el a náthájával azonnal az orvoshoz, hanem megiszik egy jó nagy adag gyógyteát, beszed némi C vitamint és kialussza a betegséget. Ráadásul az ilyen esetekért még bilincsben sem vezetik el a nagyit, aki a tanácsot adta, esetleg még a teát is megfőzte.
Egyszerűen csak lehetőséget kell adni. A felvilágosítás ebben az esetben is sokkal fontosabb, mint a szabályok.
Erika

Névtelen írta...

Tudtommal nem a kórházi orvosokról volt szó, hanem Geréb Ágnesről, ha nem tud senki válaszolni a kérdésre felesleges okoskodni, meg ilyen buta hasonlatokkal élni...
Ja és senki nem mondta, hogy a kórház egy szuper és biztonságos hely.:)

(a 22:40-es hozzászóló voltam)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Geréb Ágnes kezében azért halhat, sérülhet meg gyerek, profizmusa ellenére, mert sajnos a születés közben ilyen nagyon kis arányban, kevesebb mint ezerből egy, előfordul...és azért említjük a korházat, mert ott is előfordul, csak ott az olyan normális????(nem büntetendő, nem említésre méltó, nem HÍR!!!)...
És jó lenne ha minden nő elfogadná, hogy szülni, születni nem életbiztostás sehol sem, és otthon nem kevésbbé biztonságos mint korházban...!

Névtelen írta...

Én amiket hallottam, illetve olvastam Geréb Ágnesről, nem az jött le, hogy "hát előfordul az ilyen" alapon halt meg a kezében gyermek, hanem hibázott a szülés közben. Persze, számos kórházi orvos is hibázik, és szerintem igenis van annak visszhangja, hogyha ilyen körülmények között történik tragédia.
Szerintem az orvosok nagy része azért végez el egy beavatkozást, mert ő úgy látja jónak...és valószínűleg meg van rá az oka. Lehetnek ezek mellett pro és kontra érvek, hogy jobb lenne később bevetni egy beavatkozást stb. de azt nem tudhatjuk, hogy mi lenne ha... nem doktoráltunk le szerintem... A végeredmény számít, egy egészséges baba. Részemről nem szívesen kockáztatnék azzal, hogy otthon vágok bele a szülésbe és ha bármi komplikáció felmerül, veszélyeztem a gyerekem életét azzal, hogy esetleg későn érünk a legközelebbi kórházba, mert akkor ott vannak meg a megfelelő (és steril) körülmények. Ezt a szituációt elég nagy butaság egy náthához hasonlítani, és pont te mondtad, hogy nem betegség a szülés. Nem is, de egy náthánál rólad van szó, szülésnél meg nem rólad.
Ahhoz meg, hogy Svájcban mi van...az Svájc...ez meg Magyarország. Szerinted hol vannak meg olyan körülmények itt, mint ott? :) Még ha itthon ki is dolgoznának az otthonszülésre egyfajta tematikát, még akkor sem tartanánk ott, mint más országok, ahol esetleg a "besétálunk a legközelebbi kórházba" nem azt jelenti, hogy vidékről órákat kell utazni a fővárosba.

Unknown írta...

Szerintem semmi különbség nincs egy svájci otthon és egy magyar otthon között. Egy svájci kisbaba is éppúgy bújik ki, mint egy magyar. A magyar bába is tud annyit, mint egy svájci.
Kórház sincs minden bokorban, sőt. Mi itt falun lakunk, nekünk autópályán 20 perc a legközelebbi kórház.
A különbség a fejekben van.
Itt tuti nem fogják ráhívni a rendőrt a családra, ha mégis be kell menni a kórházba, tuti nem fog a kórházni személyzet sem beszólni az anyukának, hanem ellátják és utána mehet haza ha akar.
Itt biza van ambuláns szülés is. 2 órával szülés után haza lehet menni.
Ahol szültem persze szép volt a szülőszoba, meg jó volt a kaja, de ilyen szülőszobák azért akadnak már otthon is. A nagy különbség a bánásmódban volt. Itt érdekes lehet áédban szülni, itt érdekes módon a kisbaba akár 10 percig is lehet az anyukája hasán mielőtt abajgatnák, itt érdekes módon nem kell azonnal leszívni az orrát és még sorolhatnám. Ezek egyike sem eszköz vagy pénz kérdése, hanem a szülés misztériumának tisztelete.

boros1124 írta...

Mindenki csak az oxytocint tudja példának felhozni? Az oxytocint a szervezet is termeli.

"Mit adnak, ha nem termelődik elég
hormon a beteg pajzsmirigyében? Pajzsmirigyhormont. És mivel erősítjük a szülőfájásokat a
szülőszobán, ha ez szükségessé válik? Oxytocinnal, ami az agyalapi mirigy hátsó lebenyében
termelt hormon."

Mellesleg amikor a babát szoptatja az anyuka, akkor is oxytocin termelődik. De remélem mindenki láttam azt a részt, hogy ha szükségessé válik. Másrészt lehet szüléstervet készíteni, amibe bele lehet foglalni, hogy kinek milyen igényei vannak a szüléssel kapcsolatban. Ilyen az oxytocin adagolása is, de felesleges belevenni, mert egy figyelmes orvos úgyis csak akkor adja be ha feltétlenül muszáj. Otthon szülni nem biztonságos, nincsen elég eszköz kéznél, ha bármi probléma lép fel. Mindenki döntse el hol akar szülni, de én nem lennék erre büszke. Nem az a lényeg, hogy hol érzi magát a nő biztonságban, hanem az, hogy a gyerek biztonságban legyen. Egyik ismerősöm igen frappánsan fogalmazta meg ezt a dolgot. Egy negyediken lakó nőnél, komplikáció lép fel, és a tűzoltók hozzák le daruval a negyedik emeletről, ágyastól úgy, hogy a gyerek feje kilóg odalent és ezt egy egész utca bámulja végig, majd hatalmas vinnyogás közepette a mentő bevonul a kórházba, ahol a szülő nőnek végig kell néznie a sajnálkozó tekinteteket. Mellesleg oka van annak is, hogy az orvosok nem támogatják az otthonszülés folyamatát. Az egyik orvos írt egy könyvet. Szóba kerül az otthonszülés is a könyvében. Szerintem érdemes végig elolvasni és odafigyelni arra, amit leír. Nem is értem, hogy manapság miért ennyire divatos otthon szülni. A könyv ingyenes. Innen lehet letölteni: http://www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

Sobre a Felicidade

About This Blog

Szilda életmódalakulása 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP