2008. augusztus 29., péntek

Rántotta, avagy a tömeges abortusz

Megint más cikkét fogom saját gondolatokkal megtűzdelve megjeleníteni, mert sok sok gondolatot ébresztett bennem ez a téma. Sokhelyen egyetértek, sokhelyen meg kicsit hiányos infót érzek a háttében. De lássuk a közbeszólásaimat.
A vegetáriánus étrend nem feltétlenül jó vagy rossz, de az "igehirdetők" néha már az agyamra mennek. Főleg akkor, ha egy vega nem is teljesen vega (divatos szóval vegan), mint azt állítja, hiszen mindent fogyaszt, aminek "nincs arca".

Vegetáriánus vagy nem? Tojásrántotta (tömeges abortusz)Mindig is irritált az, hogy vegák között nem lehet úgy húsféléket fogyasztani, hogy ne szóljanak be, és ne vegyék el az ember étvágyát. (Ez sajnos gyakori probléma, bár rám nem jellemző, viszont az jellemzőbb, hogy az én ételemet illetik méltatlan szavakkal. Ritkán tudok olyan asztalnál ülni, ahol a kölcsönös megbecsülés elfogadás kerülne előtérbe.)Az egymást kisfilmekkel és kifogyhatatlan szakirodalommal hülyítő(ez azért sértő némiképp, de nem veszm magamra, de sokat ront egy cikk érékén ha valaki ilyen szavakat használ, az árnyaltság jót tenne, legalább a diplomatikusság kedvéért.) növényzabálók(dettó) számtalan esetben leereszkednek az én alantas húsfaló szintemre egy tivornya erejéig. Mindeközben divatos szavakat suttognak varázsigeként, hogy miért nem vegánok, csak ovo-lakto, vagy éppen szemi-vegák.

Amíg egy vegán azt mondja, hogy nem fogyaszt állati eredetű táplálékot, addig a tej és tojásfogyasztó azt, hogy olyat nem, aminek arca van vagy volt, és a szemi-vegák a csirkét és halat nem tekintik igazán húsnak. No de milyen vegák léteznek?

  • Vegánok: semmilyen állati eredetű ételt nem vesznek magukhoz.
  • Ovo-vegetáriánusok: tojást is fogyasztanak.
  • Lakto-vegetáriánusok: tej és tejtermékek is szerepelhetnek étrendjükben.
  • Ovo-lakto vegetáriánusok: megengedett a tojás, a tej, és különféle tejtermékek.
  • Szemi-vegetáriánusok (fél-vegetáriánusok): időnként halat és csirkehúst is esznek.
  • Nyersevők: csak feldolgozatlan növények kerülnek asztalukra.
  • Gyümölcsevők: kizárólag gyümölcsöt fogyasztanak
  • Makrobiotikusok: Megkülönböztetnek jin- és jang-táplálékokat és ezek megfelelő egyensúlyára törekednek.
Ez a lista teljes, igényes, és nem tudok, nem is akarok belekötni. De nem szeretem az ilyen skatulyázást, bármennyire is létezik is. Egye mindenki azt, amit szívesen eszik, és úgy érzi hogy azt a célt is szolgálja, amiért az ember úgy egyébként eszik.

Ebből három az igazi vegetáriánus, a lista élén helyet foglaló vegán, a nyersevő és a gyümölcsevő. A többi csak maszlag, parasztvakítás. A vegák és közöttem, mint húsevő között az a különbség, hogy én nem próbálom a "vegákat" megtéríteni, míg ők ezt egyszer sem hagyják ki. Mindeközben sok hülyeséget összehordanak és meg sem hallgatják a másik oldalt.(velem lehet beszélni, és azt gondolom beképzelt módon magamról, hogy sok oldalt meghallgattam már, és senkit nem akarok megtéríteni, de mivel annyi pozitív dolgot tapasztalok azóta az életemben hogy így étkezem, hogy a lelkesedésemet nehéz néha korádban tartani. Tanulni kell ezt is, az biztos, mert többre jutok.)

Emellett durva mészárlási példákat és állatkinzások eseteit ecsetelik étkezés közben, hogy az ember rájuk borítaná az asztalt. Legutóbb éppen valamilyen disznók esete került szóba az asztalnál és egészen odáig eljutott a sztori, hogy az elhullott disznók tetemével táplálják a többit. Mindez kanalazgatás közben. Bravó!(ilyet sose tennék, bár tény hogy vannak rettenetes esetek, és disznós dolog is megesett már, sajnos nem is ritkán, és jó róluk tudni, de evés közben nem tennék ilyet.)

Robinson barátommal beszélgettünk erről a dologról, amikor egyszer csak félvállról odavetette a címadó rántotta esetét az ovo-vegákkal kapcsolatban. Nem esznek olyat, aminek arca van vagy volt, mégis tömeggyilkosok. Ugyanis a rátnotta nem más, mint tömeges abortusz. Mindenki gondoljon csak bele.(ez így igaz, bár alapvetően nem ez a a fő oka annak, hogy nem eszem tojást,mert az önfenntartásért való gyilkolás, pl oroszlánoknál más mint az élvezeti vagy kényelmi gyilkosság. De tojásra nincs szüksége a szervezetemnek, másénak sem hiszem hogy van, de azt döntse el ő. Ha akar egyen tojást, és ne legyen bűntudata senkinek.)

És baromira igaza volt Robinson barátomnak. Ha már ilyen részletekbemenően ecsetelik a vegák a húsevők bűneit, akkor rántottás, meg hasonló példákkal fogok minden közös étkezésnél előrukkolni. Mennyi idő kell hozzá, hogy nem kivánatos személy legyek a társaságban? Vagy ebből is akkora divat lesz, mint a vegaságból?(biztos a legcélravezetőbb ha átveszem a másik oldal hibáit? én a jó példamutatásra szoktam szavazni, mert ha az előzőt választom olyanná válok mint azok, akiket szidok...)

A vegák amúgy tiltakoznak az állatok levágása és tartása ellen is. Az persze eszükbe sem jut, hogy azért van ennyi állat, mert vágásra tenyésztik. Azért van tej, mert van elég tehén, azért van tojás, mert van elég tyúk. És persze a szemi vegák is a tenyésztés/állattartás és vágás haszonélvezői. Az igazi vegánokat könnyű megismerni, mert egyikük sem néz ki túl jól. Kb. mint akik a halálukon vannak és ravatalozóba készülnek balzsamozásra. (kedves cikkíró, ez a legfájdalmasabb része a véleménykifejtésedenk, mert ha valaki megnézi az én családomat, ami szigorú vegén étrenden van, és én még ráadásul szoptatok is, az utolsó dologként fog eszébejutni a haldoklás. újab célontúllövés, ami méltatlan a cikkhez. Aki a halálán van, az tényleg csak divatból csinálja ezt, és mondja ezt, és nem a tudatos táplálkozás vezérelte amikor eldöntötte hogy ő nem eszik húst, vagy bármi mást, hanem a divat, és abból bizony baj lehet.)

Amennyiben több időm lenne, akkor én is minden növényi táplálékra kitalálnék valamilyen sztorit és riogatnám a vegákat. Ehelyett most inkább rávetem magam egy nagy, "büdös", zsíros húsra némi növényi körettel, és megebédelek.
A legőszintébb JÓÉTVÁGYAT kívánom, és jó egészséget.

Cikk eredetije itt jelent meg. Cikkem megírása után láttam, hogy nem örülnek ha kérés nélkül másolunk tőlük, de nem leltem sajnos emilcímet, hogy engedélyt kérhessek. A post így most marad, ha elérem őket, vagy ők megtalálnak, és sértőnek, méltatlannak érzik a posztomat, kitörlöm, és bocsánatot kérek nyilvánosan. Addig is köszönet nekik érte, értékes gondolatok, jó téma.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,

Végigolvastam a posztot és ebben a formában maradhat. Tudod, ha ilyen felfogású vegák vettek volna körül, akkor nem születik meg a cikk. Az email címem a lap alján a kapcsolat menüpont alatt van amúgy

Azt elfogadom, hogy a számodra a vegán életmód hozta meg a jó állapotot. Nálam nem működik a dolog. Próbáltam hús nélkül, de nem megy. Mindenkire más igaz. Két vega sem egyforma.

Szép napot,

Andrei

Sobre a Felicidade

About This Blog

Szilda életmódalakulása 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP