2008. szeptember 11., csütörtök

Szelektálás

Sok kedves olvasómnak fogok most csalódást okozni, de be kell vallanom, a szelektív szemétgyűtsé még nem valósult meg az otthonunkban. Ebben az a legelkeserítőbb, hogy már beköltözésünk előtt arról álmodtam, hogy az milyen remek lesz majd. Most azonba tényleg fordulóponthoz értünk, és szelekálni fogunk, ahogy azt illik egy reformáháztartásban.
Ahogy a szemetünket figyelem, gyakorlatilag csak komposztálni való, és papír van. Néha akad egy kis csomagoló zacskó, amiben a magokat vessszük, ha nem kapunk kimértet papírzacsiban. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem todom néha eldönteni egy egy darabról hogy hova is kellene dobni. Ebből a legelgondolkodtatóbb az anyagmaradék, amik a varrásom tután maradnak. Amit még nem kedvelek azok a csomagolózacskók, amikre nem csak az igaz hogy nem lehet többször használni őket, de még az is, hogy előbb elszakad, minthogy kiürülne a mag belőle. NEM SZERETEM, szóval ha én vásárolok akkor olyat veszek, ami nem ilyenben van. Sajnos még nincsenek külön szemetesek sem. A papírosnak mindig egy papírdobozt fogok majd, ami épp szemét lenne úgyis. A komposztos a legnehezebb ügy, mert papír nem jó, mert elázik, a műanyag nem jó, mosrt abba gyorsabban rohad bele mint ahogy kivinnénk, és rémesen mocskos lesz. Az álommegoldás komposzba tehető zacskó lenne, amire amúgyis hajlandó lennék költeni. Itt tartunk most ebben a témában. A papírt már most szelektálom, nagyon szigorúan, a komposztmeg a zacskó kerül még egy tartályba, és akárhogy is de ennek most azonnal végetvetek.
Első lépés, hogy elmegyek és szerzek komposztálós zacskótk, tuti van már akár egy spárban is ilyen.
Második lépés, hogy a maradék anyagokból készítek legalább 10 rongyzacskót, ha piacra megyünk, akkor se kelljen zacskót pazarolni, mert ha valamit válogatnom kell, akkor fontos, hogy minnél kevesebb legyen a válogatnivaló. És ez persze a szemétre is igaz.
Harmadik lépés, hogy helyet csinláok a szemeteseknek, mert a jelenlegi egyszem kicsi lila vödrünk még elviselhető elöl, de 3 kuka már nem kerülgethető. És ha a jelenlegi egy is eltűnik, az már csodás.
Persze három a magyar igazság, és egy a ráadás, szóval egy lépés még hátra van.
Negyedik lépés: komposztot kell kialakítani a kertben, hogy ne csak egy kupacba hordjuk valahol a kert végében, mert úgy a későbbi felhasználás is egyszerűbbé válik.
Ahogy a lépések megvalósulnak készülnek is a képek, és előtte utána állapotokat fognak bemutatni:D, ahogy a tvből tanultam:D

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem feltételeztem volna, hogy nem szelektáltok, de ennyi bokros teendőd között nem csoda, hogy idő kell, mire egy újabb teendő körülményeit megalapozod, kitalálod.
Mi már 7 éve szelektíven gyűjtünk, úgyhogy van benne tapasztalatom.
Mi lakótelepiként is komposztálunk és működik. Hétközben a babakocsitárolóban gyűjtjük egy műanyag fedeles dobozban, de nincs lezárva a teteje, csak úgy a miheztartás végett rá van téve kissé eltolva. Hétvégén aztán megy a telekre a komposztálóba, amiből most már kettő is van, úgyhogy lehet alkotni. :)
Azt nem tudom, hogy van egy komposztálós zacskó, de már a Tescos zacskón (talán Kaisers zacskóján) is találtam olyan feliratot, miszerint komposztálható. Így azért ha becsúszik egy-egy ilyen szatyor vásárlás közben, akkor azt is fel lehet használni. Így meg hogy nektek közel van a komposztáló, így lehet, hogy nem érdemes plussz zacsikat venni, mert hiába komposztálható, akkoris fölösleges keresletet jelent ez, mert ezt is elő kell állítani valahogy stb. Megéri inkább valami tartósabb, kimosható változatot választani. Szerintem.

Ha van fölösleges anyagod, ami mondjuk van akkora kb. hogy mondjuk babaruha kijöjjön belőle, vagy nagyobb is lehet, akkor én szívesen átveszem.

Egy ismerősöm azt csinálja (nem tudom, hogy jó megoldás-e), hogy rögtön a növények tövéhez viszi a komposztálnivalót. De mondjuk ők csak hétvégén vannak a telkükön és az akkori főzésből származó héjakat stb. rakják oda.

Ha érdekel, akkor van egy táblázatom, ami hasznos a szelektív gyűtjésben, csak akkor kérnék egy elérhetőséget, mert ide nem férne most be.

Unknown írta...

Hű Dóri!Nagyon köszönöm ezt a hosszú megjegyzést:), minden megjegyzésért oda vagyok, de ez tök tanulságos.
Az anyagdarabok, csak cafatok, mert anyukám szeret pechworkozni. Ezt a zacsidolgot átgondolom. Bár hogy fog a kiszemelt mosogató alatti szekrényben elférni a minimum 3 kuka.DE eldöntöttem, és megvalósítom.

Névtelen írta...

Nekünk egy szemetesünk van, ami "A szemetes" névre hallgat, azt viszik el a kukások. A papírt műanyagrekeszben gyűjtjük a gadrób felső polcán. WC papír gurigákat és egyéb papírfecniket csak felhajigáljuk. :) Az üvegek is oda kerülnek, már ami nem visszaváltható. De ebből egyre kevesebb fordul elő, úgyhogy vagy felállok egy székre vagy megvárom, hogy hazaérkezzen a nálam magasabb párom. :) Dobozos gyümölcslé és tej tekintetében mi még bűnözünk, úgyhogy olyanunk is szokott lenni, az is mehet a papír közé a szelektív gyűjtőben.
Régebben gyűjtöttem a használt sütőolajat is, de az utóbbi évben jó ha 3-4-szer volt mit a kannába öntenem, lassan talán meg is szüntetjük, úgyis megtelt. Örülök, hogy segíthettem valamit.

Sobre a Felicidade

About This Blog

Szilda életmódalakulása 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP