2008. április 29., kedd

Menühiány

A menühiány, kifejezettem csak látszólagos. Anynira macerás lenne most a múlthetit lecserélni amostanira, hogy azt az energiát inkább a továbbfejleztésre szánjuk, és jövő hétre csúcsszuper, mindig naprakész menü fog az olvasóim rendelkezésére állni. A mai menü csak hogy azért mégiscsak itt legyen, reggelire nutellás kenyér, ebédre álrpaleves, vacsorára pedig lencsés árpasaláta.
Tegnap elhoztuk a malmunkat, és már kiflicskéket is sütöttünk azonnal. Nehogymár ne próbáljuk ki azonnal.
Kiderült, hogy a család, ahol a malmot vettük, ott a feleség főzőtanfolyamokat szokott tartani, és ha összegyűlnénk 8an, akiket érdekel, és szívesen eljönnének, akkor csak nekünk tartana egyet. Én most kaptam egy-két receptet, amiket majd kipróbálok, és felkerül a receptek közé, de nagyon örülnék, ha össze tudna verbúválódni egy lelkes kis csapat. Várom a jelentkezéseket.(Ildi, Anda nektek kötelető a jelenlét:D)
Remek dolog, hogy mostmár napok óta nem okoz gondot az öt óránkénti evés. Az ivásra még mindig nagyobb gondot kell fordítani, de sebaj....
hamarosan kerül fel kép a malomról is igérem!

2008. április 27., vasárnap

Szabálytalan napok...

Nem is tudnám megmondani (bár megnézhetém), hogy mikor jegyeztem be utoljára, de annyi de annyi minden történ, és annyi finomságot ettünk, annyi új dolgot imsertünk meg, hogy azt sem tudom hol kezdjem.
Szobattal fogok indítani, mert arra még emlékszem:). Kimentünk a biopiacra Budán, a MoM művelősésiház udvarába. Képzeljétek, az egy dolgo, hogy rengeteg a termék a néznivaló, de ami nekem a legkedvesebb volt, hogy az emberek mosolyognak, nyitottak, és jó a hangulat. Mi is bevásároltunk, ismerkedtünk. Pont amikor odaértünk a piacra, telefonált a pasi, akitől a házimalmunkat rendeltük, hogy megérkezett, de sajnos a hétvégéba már nem fért bele hogy el is menjünk érte, mert szombatunk, majg mindjárt olvashatjátok tele volt, és vasárnap is foglalt volt délután négyig, akkor meg a másik fél ment kirándulni a családjával. Folytatva a szombatot, bevásárlás utáb, farkas éhesen mentünk Gergőm tesvéréékhez, ahova ebédre voltunk hivatalosak. Spenótos tészta volt, ami azért vicces, mert csak azt tudták, hogy nem eszünk állati eredetűt, de azt nem, hogy épp tészta napunk van. Szóval a tészta fennséges volt, ezúton is köszönjük. Ebéd és egy kevés beszélgetés után, mentünk teázni, ahol egy teaelőadás volt, meg teakóstolás. Ottlétünk alatt csatlakozott hozzánk hugom is, és remekül éreztük magunkat. Hazafele 2 percre erős céltudatossággal még beugrottub a Corába, egy két mütyürért. Este dőlés az ágyba.
Vasárnap reggel punnyadás, sszebújás, aztán persze kapkodás, mert 11kor mise, ahol anyukámék 25. házassági évordulójuk alkalmából megerősítették fogadalmukat. Utána battyogott a család vendéglőbe ebédelni. Jazt elfelejtettem említeni, hogy a reggeli kapkogásban, Gergőm gobdosan megcsinálta a reggelit míg én anyai teendőimet végeztem, de megenni sajna már nem jutott időm. Ebédre már igencsak éhes voltam:(.
Az étteremben vetettünk egy pillantást az étlap vegetáriánus ételek oldalára, de amikor a kroplifőzelék sertéspörkölttel részhez értünk leladtuk. Halat ettünk. Én még a nagy éhségembn egy gesztenypürét is bűnöztem a végén.... A vacsink teljesen szabályos volt, a rengetegg kihágs után....
Ezzel a rövigített beszámoló véget is ér mára, holnap jön a friss menünk, áminek héthő ebédi fogása most készül. Szép rövidített hetet, holnap is írok.

2008. április 25., péntek

Nektek!

A nagy érdeklődésre való tekintettel feltettem a másik blodomra a lusta kenyér receptet. Jó lustulást:p!!!!

2008. április 24., csütörtök

Az ebéd


Sajnos ordítás kíséretében kellett ma elfoagyastanom az ebédem. Nem tudom mi lelete Olivért, hogy ilyen elkeseredett napot tart, de mindjárt megint kap enni, és utána sétálunk egyet, ami el szokta nyugtatni. Nem is szaporítom most a szót, csak megosztotm veletek a mai ebédem fizimiskáját. Nagyon nagyon fincsi volt:).

Menükészítésem sarokpontjai

I. GABONÁK ELVEK
  1. Minden napnak megvan az ajánlott gabonája. Be kell valljam nőiesen, hogy foggalmam sincs róla mi alapján lett az beosztva, de nekem nagy segítség, mert a rengeteg receptet leszűkíti egy kicsit.
  2. Az is koncepció alapján történik, hogy melyik nap melyik étkezésbe csempészem bele a megfelelő gabonát(persze nem kizárt, hogy más gabona megjeleni aznap más étkezésben). Ha egyik nap reggeli, akkor másik nap ebéd, és harmadik nap vacsora, és a kör kezdődik elölről.
REGGELIK ELVEK
  1. Édes étel
  2. Heti kétszer kenyérféle
  3. Heti kétszer-háromszor háziműzéi(áztatott gabona)
  4. Heti kétszer-háromszor kásaalapú(főzött gabona)

III. EBÉDEK ELVEK
  1. Szerda és szombat a tésztanapok, amikor ebédre valamilyen tésztaétel van.
  2. 4. Hétfő és péntek főzelék feltéttel.
  3. Heti egyszer sűrű leves péksütivel
  4. Heti kétszer húspótlás, abból egyik vasárnap.
IV. VACSORA ELVEK
  1. Kevesebb kötöttség, mint a másik két étkezésnél
  2. Kisebb mennyiségg mint a másik két étkezésnél (csak ne lenne minden olyan fionom)
  3. Átalában hidegétel
  4. Heti egyszer salátadömping
V. ALAPELVEK(a teljesség igénye nélkül)
  1. Két étkezés között teljen el 5 óra
  2. Két étkezés között nincs nassolás
  3. Evés előtt fél, és után minimum másfél órán át nem iszunk.
  4. Napi 2-3 liter folyadék
  5. Minimális állati eredetű termék fogyasztása, ha mégis a minőség, frissesség, megfelelő hőkezelés bizosításával.
  6. Reggeli a legbőségesebb
  7. Tápanyag fele nyers, friss alapanyagból
  8. Komplettálás figyelembevétele (ez még nekem sem megy igazán, hamarosan összegyűjtöm itt annak is a szabályait)
  9. Csinos étel kerüljön az asztalra (saját szabály)
Azért zárás káppen hozzátenném, hogy ez nem Szentírás. A reggeli ebéd vacsora, az teljesen saját koncepció, kivéve az édes reggelit. Az alapelvek pedig tökéletességre való törekvésem pillérei, némi megalkuvással. Javaslom, hogy mindenki, aki ilyesmibe vágja a fejszéjét, halgassa meg a hanganyagokat, és saját koncepciót alakítson ki a profi infók alapján. Az én menüm, az én általam leképezett formája a hanganyagoknak, és HIÁNYOS!! Sok sikert mindenkinek!

Egy kis mese

El sem tudom mondani mennyire máshogy ébred az ember, ha nem arra kell gondoljon érbredésnél, hogy lesz kész az ebéd fél órán belül, hogy időben és jólfelszerelve induljon a párja dolgozni. Tegnap elkészült minden. A mai ebéd, és reggeli is. Jó lenne ha ezt minden nap tudnám produkálni. Ma viszonlag könnyű dolgom van, mert be van fagyasztva a főzelék, csak este ki kell venni. Valami feltétnek valót kell csinálni, az gyorsan megvan. A magam baját azzal gyűjtöm még meg, hogy feltett szándékom Gyulaöcsém szülinapjár egy reform feketeerdő tortát készíteni. A recept már megvan, kóstoltam is a főzőkörön pont egy hete csütörtökön, aztán hogy nekem hogy sikerül, az majd kiderül. A vegapizza receptjét még keresem, hogy miminden jópofa feltétet tehetnék rá, de a tésztát aljas módom a dagasztógépemmel fogom megcsináltatni.
Most így összeírva, nem is kevés ez a tennivaló, de ügyes szervezéssel talán menni fog.
Amire még előre kell gondoljak ma, az a vasárnapi búzacsíra. Mindenhol azt olvasom, hogy a 4. napon a legértékesebb a csíra, szóval ma kezdem el csíráztatni.
Gergőm tegnap hozott nekem egy újabb szakácskönyvet, ami ráadásul egy 7 kötetes sorozat első része:). Ennek én örülök, mert így a többi rész is szeretettel vár még rám a boltokban.
A sorozat címe: LEGYEN NÉKTEK ELEDELÜL
kötetei:
  1. Reggeli gyümölcsös gabonaételek
  2. Pástétomok
  3. Saláták
  4. Zöldséges egytál ételek
  5. Húspótlók
  6. Kenyerek
  7. Édességek
Lelkesítő felsorolásnak találom. Most a reggeliset kaptam meg, és azért is tetszik nagyon mert tele van képekkel is...
Na most itt végetért amese első felvonása, mert felébredt a fiacskám, aki enni szeretne, teljes soggal.

2008. április 23., szerda

Tapasztalatok napja

Amint láthatjátok felkerült a blogra, a heti menünk. Sikerült még a hét közepe előtt egészen kitöltenem, és még a honlapra is kikerült egészen elfogadható formában. Tudom hogy hagy némi kívánnivalót hagy magaután, de amennyire lehet belepasszol a honlap képébe, minden aminek van receptje a másik blogomon linkelhető, és nem utolsó sorban látszik az étrend is.
Ma egészen jól tartottam a napirendet, ebédelni csak akkor jutott eszembe, amikor már tényleg ebédidő volt. Vacsora előtt elcsábultam egy kölesgolyóra, de ennyit kell bűnözni, engedélyezem magamnak. Kipróbáltam a lusta kenyér receptet, amit ígérem holnap felteszek amásik blogra, mert igazán izgalmas egyszerű, és nagyon finom dolog. Amikor kivettem a sütőből, úgy tűnt, hogy nem sült még meg, de kiderült, hogy csak ki kell hülnie, és tökéletes ízletes finomsággá válik. Szóval némi elkeseredettség után kellemes meglepetésként ért, hogy tökéletes lett. A négy darab kiscipóból másfél el is fogyott vacsira. Tiszta szerencse, hogy van még egy kis maradék az eddig sütött hátikenyerünkből, mert éhenmaradnánk reggel. (A kettő ami még egészben van hagymával van ízesítve, hogy mégjobban passzoljon a hagymalevesünkhöz.)
Aztán ami talán a legfontosabb tapasztalata a napnak: he elolvassátok a fokhagymás tésza receptjét, gondolnátok hogy nehéz kajáról, van szó? Mi nem gondoltuk, és csalódnunk kellet. A melegített olivaolaj végett nagyon súlyos étekkén válik sajna, legközelebb majd csak hidegen öntjük rá az olajat, és szárazon pirítjuk a hagymát. Amúgy azt az étket is besorolom az egyszerű de nagyszerű finomságok közé.
Ja és halkan megsúgom, hogy elkészültem a következő heti menüvel egészen, már most, és komoly terveket szövögetek a menü blogomon történő megjelenítésével:D. Egészséges étvágyat mindenkinek!

2008. április 22., kedd

Pótlás is

Hétfői menü:
Sajon tegnap elég zavaros lett a nap Az étkezések rendjét egészen jól tudtam tartani, bár reggeli és ebéd között ettem egy kis nagymamámféle gesztenyéstekercset, ami nem épp a refom.étkek kategóriájába tartozik. Ebéd és vacsora között meg egy kis mogyoróval bűnöztem, bár anyukám szerint a tejtermelésemnek nem tesz jót, hogy most reformálom az étkezésemet, és többször kéne egyek. Ennek most utánajárok majd, csak hogy ne kelljen aggódnom ha tökéletes az új rendszer, ha meg tényleg árt, akkor változtatni tujak.
Sajnos a pontos időpontokra nem emlékszem az étkezéseknél, azt tudom csak, hogy ebéd egy kicsit korábban volt a kelleténél, a vacsi viszont később...
Reggeli:
a vasárnapi reggeli maradéka, almával
Ebéd:
vegyesfőzelék cukkinivel, és padlizsánnal(ami a grillezésnél nem került megsütésre)
Vacsora(sajna nem fotóztamle):
főtt barnarízs, töltött tésztafalatok, párolt zöldbabbal, házikecsappal


A mai nap:

Reggeli(9:00)
Háziműzli körtével, kókusztejjel
Ebéd(14:30)
(örömmel jelentem, hogy semmi nasinem volt közben, viszont sokat ittam)
Főttárpa Párizsi szójaszeletekkel, újhagymával, és egy kis bónus szültkrumplit csintem hozzá anyukáméból:). Díszítésnek egy csött kecsap megint került rá.
A fotó innen a blogspot hibájából hiányzik, egyszerűen nemengedi feltenni.... remélem holnap dusom pótolni...
Fél órával később sikerül csatolnom a képemet:D
Vacsora(későn lesz, ha uram haza ér)
hidegétel, házikenyér avokásós jégsaláta

2008. április 20., vasárnap

Vendégvárós vasárnap

Reggeli(9:00)
Telbebúzapehely(kókusztejben)
Ebéd(15:00 körül)
vendégeink voltak, a kertben grilleztünk
Ettem pár falat pulyka húst is, de mentségemre elgyen szólva, hogy a hal még nem készült, a fiacskám meg ébredezett, aki nagyon éhesen szokott ébredni, és ha nem eszem előtte, ki tudja mikor kerül rám megint a sor.
A menü:
saláta reszeltrépával és hagymával ecetesen tálalva
tengeri hal enyhe fűszerben
pulykamedalion pácolva
grillezett zöldség(padlizsán, cukkini)
fóliában sült fűszeres krumpli
pita
Straszburgi almatorta

Vacsora(20:00)
Olajban futtatott cshaina mix zöldség pitába töltve, gabonakolbásszal

Nem ez volt a legideálisabb reformnapunk, bár talán túlélhető még:), de vendégek voltak, mai még egy kicsit borította a dologt, hiszen közel sem mindenkinek felel meg a gabonalakoma, bár a pelyhesítőnk egy ember kivételével mindenkit lenyűgözött. Ami a húsfogyasztást azonban kicsit talán ellensúlyozza, az az, hogy órákat voltunk levegőn, így rengeteg dvitamit termeltünk.

2008. április 19., szombat

Pihenős szombat

Reggeli(10:30)
Prítottműzli(rizstej, mogyoró)

pár szem mogyorót elnyammogtam éhségelnyomónak

Ebéd(15:00)
Maradékok egyesítése:
Vegyesfőzelék céklával, feltétnek szójakockás paradicsomos zöldség
Paradicsomsaláta lilahagymával és csíramixel

Vacsora(20:00):
házikenyér gabonakolbásszal és paradicsommal

Reggel elhúzódott az idő, mivel kis családunk összebújós szombatot tartott, így a reggeli megint nem került túl koránra. Ezzel csak az a gond, hogy így a vacsora húzódik e nagyon, de hétköznap könnyebb lesz betartani a dolgokat.
Most vagyok éppen ebéd után, és örömmel jelenthetem, hogy nagyon kiadós ebédet tudhatok a hátammögött, hiszen nem akartunk semmiből meghagyni két falatot, így minden felfaltunk. (Ami remek változás az eddigi kiadós ebédeinkhez képset, hogy most nem kerülget az álommanó, hanem szellemi teljesítőképességem optimális állapotában írogatok a blogmba a Kedves Olvasónak.) Ennek az az előnye, hogy tuti kihúzom a vacsiidőig falatozás nélkül.
Most figyeltem, hogy ebéd előtt igyak bőséggel, legalábbis bőségesebben mint általában, de még így is komoly ingerem lenne az ebéd utáni vedelésre.
Ha valaikit érdekel, hogy mi alapján állítjuk össze az étrendünket, az evésrendet, és milyen meggondolásból van az evés utáni ivásstopp, az szemezgethet a feltöltött hanganyagaim között, amit a linklistában megtaláltok. Nagyon jó kis hanganyagok, jó őket hallgatni, még akkor is, ha az ember eleinte úgy érzi, hogy na ezek után nem fog megenni semmit. Magam példájából mondhatom, hogy rengeteg finomság van, ami egészséges, és a szevezetünk örömmel fogadja. Receptek az én még szegényes, de bővülő recepttáramon kívül a linklistában megjelenített honlapokon is találhatóak, szóval mindenkit bíztatok, hogy vágjon bele.
Kitaláltuk Gergőmmel, hogy hétvégén előre megtervezzük a következő heti menüt, egyrész hogy ne minden nap kelljen agyaljak, hogy mi is lenne most ideális, másrészt, hogy Pestről az itt hiánycikk alapanyagok tuti megérkezzenek még vacsoraidő előtt. No meg a tudatos tevezés tudatos vásárlással tud párosulni, ami nem kevés pénzmegtakarítást hozhat magával.
Ha sikerül épkézláb heti menüt összeállítanom, azt is megosztom veletek, és akkor nem kell minden nap beírogatnom, hogy mit ettünk, mert egy hétre előre látszik, hanem csak tapasztalataimat osztom meg a menüvel kapcsolatban. Kicsit talán érdekesebb lesz úgy a blog.

2008. április 18., péntek

Egy későn kezdett nap menüje

Reggeli 11:30
Háziműzli(zabtej, alma)
Egy szelet házikenyér gabonamájassal

Ebéd(16:30)
Fejessaláta borecettel
Vegyes zöldségragu csapatiba töltve

Ma is elcsábultam egy merci csokira uzsonnaidőben:(

Vacsora(21:00):
Házikenyér gabonakolbásszal firssz zöldségekkel

Tanúlságos nap

Reggeli 9:00
Háziműzli (ananász, kókusztej)

Ebéd 13:00
Vegyesfőzelék céklával refrmhabarással, gabonafasírtokkal

Vacsora 18:00(nem a legelőnyösebb)
reformfagyi, reform feketeerdő torta

Vacsipótló(11kor muszáj volt ennem még valamit)
egy szelet házikenyér, élőflórás joghurt
(nagyon finom, de nagyon puffasztott engem)

Fontos megemlítenem, hogy a vacsora miért lett ilyen furcsa:
Egy főzőkörön voltunk, ahol éppen a reformdesszert készítésről volt szó, és meg is kóstoltunk mindet. Nagyon finom volt, csak mint vacsora, egy szoptatós anyának kevés, férjecskémnek azonban tökéletesen elegendő volt.
A főzőkör nem csak új recpteket, hanem új barátokat, új húspótlókat finomságokat hozott. Az összejövetelt az Oltalom alapítvány szervezte. Május 9-én lesz még egy alkalom, ahova én is viszek majd kóstolót a házi kenyeremből, ha valakit érdekel, látogasson el, mert nem csak az én kenyerem miatt érdemes.

2008. április 16., szerda

Mai menü

Reggeli9:00:
Háziműzli (kókusztejes almás)
házikenyér dijoni mustárral és paradicsommal

Ebéd13:00(sajnos kicsit korábban mint ahogy az):
átmeneti paradicsomos tésza

egy kis bűnözés: 1db mogyoós merci csoki

Vacsora
házikenyér, vegavaj, hajdinakolbász, lilahagyma

2008. április 15., kedd

Ahogy egy nap tellik

Sok sok újdonságot tudtunk meg mostanában arról, hogyan is kellene étkeznünk. Nem könnyű dolog ez. Minden új információ felelősség, hogy, hogy döntesz róla. Első körben, hogy hiteles e a forrás, vagy nem, és ha hiteles, akkor mennyire azonosulok a véleménnyel. Utána meg ha egy új szokást kezdunk hatására kialakítani, változásokkal kell szembenézni, amik nekem kicsit nehezen mennek, bár mivel kezd állandóvá válni a változás, egyre jobban belejövök.
A legújabb változtatás, a tejtermékek és a húsok csökkentése. Nem mondom hogy nullára, mert joghurtot eszünk, és sajtos is kis mennyiségben. A hússal meg az a helyzet, hogy kezdjük gyakorolni mivel lehet pótolni. Készült már vega fasírt, és vegagyros. Fincsik lettek. A gabonafélék fincsibbek, mint azt valaha gondoltuk volna, és laktatóak.
Gergőnek jobban megy a húsmentesség, azt mondja nem is hiányzik neki. Én ezt még nem mondhatom el magamról, úgyhogy ma megengedtem magamnak egy májkrémes kenyeret, de kizárólag a saját fincsi teljeskiörlésü gabonapelyhes kenyerünkkel.
Az első melléfogáson is túlvagyunk, a remek új pelyhesítőnkkel mustármagot is pelyhesítettünk. Finom, de csak kis mennyiségben ajánlott, mert erőteljes gyomorégést eredményez a túlzott fogyasztás, szóval csak óvatosan bánni vele.
Igyekszünk 5 óránként enni, és nem nassolni, az ivást pedig a két evés közé tesszük, hogy az emésztőnedvek ne higuljanak míg dolguk van. De a pontos biológiáról majd kicsit később írok részeltesebben. Eleinte, a magam bemelegítése céljából is inkább csak a könnyed témákat választom, és hétköznapi tapasztalataimat osztom meg az érdeklődőkkel.

2008. április 10., csütörtök

Minden kezdet nehéz...

Egészséges életmód iránti kíváncsiságom gimnazista koromban kezdődött. Apukám munkahelyére ballagtam minden délután, és utam egy nagy "biobolt" előtt vitt el. Érdekes könyvek, és ételek voltak mindig a kirakatában. Egyetlen egyszer merészkedtem be, hosszasan nézelődtem, majd egy zacskó pászkát vásároltam magamnak. Hogy miért pont azt? Talán csak az fért bele akkori költségvetésembe. Kellemes ropogtatnivaló volt, de ennél több emlékem nincs az eledelről.
Ezt az esetet követően pár év telt el mire ismét elgondolkodtam, hogy mit és hogy kéne enni. Bár ennek az elgondolkodásnak nem az egészségesség volt fő célja. Fogyni szerettem volna. Ekkor hagytam ki az étrendemből a szénsavas üdítőket, és váltottam át a rostosra és az ásványvízra, és a bolti teákra. A fogyókúrám fő táplálékát gyümölcsök, kefírek adták, kiegészítve a jólismert Korpovit keksszel, és olajos magvakkal. A fogyókúra sikerességéről nem tudok eldicsekedni, de ennek fő oka az volt, hogy nem tudtam sokáig tartani a tökéletesen eltervezett diétát. Kólát azóta sem iszom, és az egyéb cukrozott üdítőket is mellőzöm, de a jól végiggondolt szabályok közül csak ez kísérte végig életemet azóta folyamatosan.
Három és fél éve találtam rá életem párjára, aki az otthonról hozott konyhaművészetemnek köszönhetően kapcsolatunk első fél évében jó pár kilót felszedett. Egy átlagosnak tűnő estén beszélgettünk el azon, hogy valamit változtatni kéne a táplálkozásunkon, mert rossz irányba tartanak a dolgok. Kicsit átalakítottuk a vacsoraszokásainkat, elkezdtünk megismerkedni a biotáplálkozással, és ezzel beindult egy lavina....
Emlékszem mennyire fusztráló volt az első időkben a változtatás. Úgy éreztem, hogy tele van a konyhám olyan dolgokkal, amiket már nem akarok felhasználni, de nem is tudom mivel helyettesíthetném. Pár hétig tartott ez az időszak, aztán belejöttem.
Eltelt azóta pár év, és azóta mi lettünk a környezetünk egészségmániásai, amit ki is használnak olyankor amikor épp valamijük itt vagy ott fáj, vagy nem úgy megy ahogy kellene. Egyéb időszakokban meg sápitozva nézik milyen csodabogár dolgokat tudunk enni.
Csírák, magok, levek, teák, csupa azonosíthatatlan dolog.

Sobre a Felicidade

About This Blog

Szilda életmódalakulása 2008 © Blog Design 'Felicidade' por EMPORIUM DIGITAL 2008

Back to TOP